2013. október 26., szombat

Mégis olcsóbb lehet a kötelező

Az eddig nyilvánosságot kapott piaci várakozásokkal ellentétben a kötelező felelősségbiztosítás díjainak ötszázalékos csökkenésére számít a november elején induló kampányban a PBA Biztosítási Alkusz Kft. A cég szerint minden évben elhangzik, hogy már nem lehet tovább csökkenteni a díjakat, ám mégis akad több olyan piaci szereplő, amely kedvezőbb tarifákkal használja ki ezt az időszakot új ügyfelek megszerzésére. Bizonyos kategóriákban és ügyfélcsoportok esetében meglepően kedvező díjakra számítanak.

Tény, hogy egyre kevesebb pénzt takaríthatnak meg az autósok azzal, hogy más biztosítónál kötik meg kötelezőjüket. Tavaly az átlagos autós a PSZÁF adatai szerint csaknem 36 százalékot spórolt meg az átkötéssel: a PBA úgy véli, az online kötéseket nézve idén csökkenni fog ez az arány, ugyanis az év során a biztosítók fokozatosan, szinte egyforma mértékben emelték díjaikat. A PSZÁF által megállapított tavalyi átlagosan 17 868 forint így az idén 17 ezer forintig csökken. A PBA ügyfelei körében tavaly az átlagnál olcsóbban, 12 ezer forintért kötöttek kötelezőt az interneten, 15 ezer forintért pedig a személyes tanácsadóknál. A megspórolható összegek azonban már nem mindig érik el az autósok ingerküszöbét, ezért inkább megtartják régi szerződéseiket.


Többszörösére nőtt az érdeklődés tavaly a kiegészítő biztosítások iránt, és a PBA az idén is emelkedő tendenciára számít. Az elmúlt években egyre több olyan kiegészítő biztosítás jelent meg a piacon, amely - a kötelező díjához viszonyítva is - kedvező áron garantál hasznos és magas színvonalú szolgáltatásokat. Az ügyfelek már havi néhány száz forintért köthetnek vadkár-, szélvédőkár-, baleset- vagy asszisztencia-biztosításokat. A cég úgy véli, hogy ez a szolgáltatási kör még sok lehetőséget rejt magában.